Onze Visie
Wij vinden het als team belangrijk om samen school te zijn, onze blik naar buiten te richten, flexibel te zijn en een duidelijk schoolbeleid te volgen. ‘Onderwijs naar de toekomst’ vraagt een schoolbeleid dat inspeelt op actuele ontwikkelingen en maatschappelijke tendensen:
We werken volgens de principes van de 1-zorgroute. De 1-zorgroute is een werkwijze voor het werken op niveau. De leerkracht deelt 2x per jaar de kinderen in 3 groepen in, op grond van de onderwijsbehoefte van de leerling. We zorgen voor passend onderwijs en betrekken de kinderen steeds meer bij hun eigen ontwikkeling. De opbrengsten van het onderwijs worden vooral bepaald door leerkrachten die hun leerlingen en de leerlijnen kennen en op grond daarvan hun onderwijs plannen. Dit wordt vastgelegd in een plan van aanpak volgens een voorgestructureerd tijdspad.
Naast zorg voor kinderen die minder snel kunnen meekomen, moet er ook specifieke aandacht zijn voor de meerbegaafde leerling. Om dit streven vorm te geven heeft onze school de keuze gemaakt om te gaan werken binnen de kaders van het project MIND. Middels MIND bieden we passend onderwijs aan cognitief getalenteerde leerlingen en onderpresteerders.
Het accent komt steeds meer te liggen op het kunnen vergaren en bewerken van kennis i.p.v. het hebben van kennis. De elektronische leeromgeving met al zijn mogelijkheden speelt hierbij een cruciale rol. Hier past ook ons speerpunt “21 th Century Skills” in, waarin we ons zelf scholen om leerlingen voor te bereiden op de vaardigheden die zij later nodig hebben.
Scholen moeten flexibel en extern ingericht zijn om nu en in de toekomst tijdig in te kunnen spelen op ontwikkelingen. We denken hierbij aan educatieve partners, om samen zorg te dragen voor de totale ontwikkeling van het kind.
In ons visiedocument ‘De weg naar Passend Onderwijs’ wordt beschreven hoe we in de praktijk vormgeven aan de basisvoorwaarden relatie, competentie en autonomie. We werken volgens het directe instructiemodel en het IGDI-model, het interactieve gedifferentieerde directe instructiemodel om kinderen goede instructies te geven en zoveel mogelijk op maat te kunnen werken.
We maken gebruik van taakwerk, takenbord, verkeerslichten (uitgestelde aandacht) en instructietafels.
Het pedagogisch klimaat krijgt gestalte door de Vreedzame School, waarbij we structureel werken aan het omgaan met elkaar en conflicthantering. De leerkracht steunt, begeleidt en stuurt naar behoefte binnen een duidelijke structuur.
We spelen in op het concept van de lerende organisatie. We vinden het uitermate belangrijk dat verantwoordelijkheden zo diep mogelijk in de organisatie worden gelegd en dat er een coachende stijl van leidinggeven wordt gehanteerd. Hiermee bereiken we betrokkenheid bij de organisatie en verbreden we de professionaliteit van personeelsleden, zodat zij kunnen doorgroeien en hun horizon kunnen verbreden.
“Goed opvoeden is voor ons: begeleiding van menswording”